Grasimile si Carbohidratii

Grăsimile şi carbohidraţii – rolul lor într-o dietă sanatoasă

July 4th, 2008 by admin

grasimi si carbohidratiÎn ultimul timp grăsimile şi carbohidraţii au căpătat o reputaţie proastă. Cea mai frecventă cauză a eşecurilor realizate în diete era grăsimea, iar dietele cu puţine grăsimi erau la modă. După aceea , cele două au schimbat locurile, carbohidraţii devenind dăunători iar grăsimea avea puterea supremă.

La fel ca majoritatea extremelor, adevărul este undeva la mijloc. Nu există o aşa zisă mâncare bună sau mâncare rea, doar opţiuni rele ale dietelor. În timp ce unele mâncăruri sunt mai bune decât celelalte, nu există nici un motiv pentru care toate mâncărurile nu pot fi savurate cu moderaţie. De fapt, cea mai de succes dietă nu este cea pe care o poţi urma timp de o zi, o săptămână sau chiar un an. Din contră, cea mai de succes dietă şi program nutriţional sunt cele pe care le poţi respecta pe o perioadă îndelungată, pe tot parcursul vieţii.

Atât grăsimile cât şi carbohidraţii joacă un rol important în nutriţie, şi amândouă sunt importante pentru o dietă sănătoasă. Ar fi imposibil şi nu e nici inteligent să eliminaţi toată grăsimea dintr-o dietă, deoarece grăsimea este importantă pentru producerea energiei, şi pentru faptul că transportă vitamine valoroase, cum ar fi vitamina D, vitamina E sau vitamina K cheap cialis. Deci, grăsimea joacă un rol vital în reglarea anumitor funcţii ale corpului.

Chiar dacă o parte din grăsime este esenţială pentru a avea un corp sănătos, prea multă grăsime poate fi dăunătoare. Nivelele excesive de grăsimi rezultate în timpul dietelor au fost legate de apariţia bolilor la inimă, infarctului, creşterea nivelelor colesterolului şi a condus chiar şi la anumite tipuri de cancer. Majoritatea nutriţioniştilor recomandă limitarea grăsimilor zilnice la mai puţin de 20 % de calorii, totuşi nu se recomandă valori mai mici de 10 %.

Desigur nu toate grăsimile sunt create egal, iar câteva grăsimi sunt mai dâunătoare decât celelalte. Grăsimile saturate şi cele trans sunt de obicei considerate a fi mai dăunătoare în dietă decât grăsimile polinesaturate şi cele mononesaturate.

piramida alimentelorGrăsimile saturate se găsesc în produse animale cum ar fi carnea roşie, carnea de pui sau găină, ouă, lapte şi derivate, uleiuri tropicale. Acesta este tipul de grăsime care se depune în artere cu colesterolul rău, LDL, contribuind la producerea bolilor circulatorii şi de inimă şi a unor tipuri de cancer.

Grăsimile trans sunt un tip de grăsimi nesaturate. Apar în mod natural în carne, dar cele mai multe dintre grăsimile trans consumate astăzi sunt create industrial (de exemplu: margarina şi unele dintre uleiuri). Grăsimile trans sunt des întâlnite în produsele prăjite, produsele coapte (de exemplu: prăjituri, fursecuri) şi în renumitele chipsuri.
Grăsimile polinesaturate se găsesc în peşte şi uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de floarea soarelui şi de porumb.
Grăsimile mononesaturate se găsesc în uleiuri vegetale: măsline, arahide, acestea trebuie să predomine în alimentaţie.

Păstrarea grăsimilor saturate şi a celor trans la o valoare minimă este esenţiala într-o dietă sănătoasă.Consumarea produselor prăjite, sau coapte, şi a chipsurilor nu implică nici o problemă, atâta timp cât e facută cu moderaţie.

Cu privire la grăsimile bune putem spune, cu exactitate, că acestea există, iar unul dintre cele mai puternice sunt acizii graşi omega 3. Aceste grăsimi sunt găsite în peşte, şi au adus rezultate bune în prevenirea şi vindecarea bolilor la inimă, şi la reducerea nivelelor mari de colesterol.

Atunci când doriţi să limitaţi doza zilnică de grăsime şi colesterol, este foarte important să înţelegeţi etichetele produselor. Acestea pot fi de mare ajutor pentru cei care îşi fac timp să le citească şi să le înteleagă. Nu numai că ele aduc informaţii valoroase cu privire la calorii, conţinutul în grăsime şi sodiu, dar ei aduc informaţii şi despre cele mai importante vitamine şi minerale.

carbohidratiLa fel ca şi grăsimile, carbohidraţii sunt găsiţi într-o varietate mare de produse, unele mai sănătoase decât celelalte. De exemplu, cerealele şi pâinea de grâu sunt surse de carbohidraţi, dar în timp ce una poate sta la baza unei diete, cealaltă este folosită pentru o gustare. Carbohidraţii sunt prezenţi şi în fructe, legume, lapte şi lactate. Carbohidraţii şi grăsimile sunt importanţi pentru o dietă sănătoasă.

Cu aşa de multe produse, puţin devine mult atunci când trebuie să alegem mâncare bogată în carbohidraţi. De exemplu, pâinea de grâu mai puţin rafinată este, de obicei, are o valoare nutriţională mult mai amre decât pâinea albă care a trecut prin mai multe procese de rafinare. Aceasta deoarece procesele de rafinare tind să reducă conţinutul de nutritivi.

Desigur, sunt câteva elemente care ar trebui limitate într-o dietă. Două dintre acestea sunt zahărul şi sarea. Majoritatea persoanelor consumă prea multă sare şi zahăr, şi aceasta a condus la apariţia epidemiilor de obezitate, diabet, boli ale inimii. Limiotarea zahărului şi a sării, alegerea grăsimelor bune şi a carbohidraţilor nerafinaţi este o metodă foarte bună de maximizare a valorii nutriţionale a produselor consumate.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *