Cauzele Eczemei

Care sunt cauzele eczemei ?

Eczema poate apărea fără motiv, dar este considerată a fi o reacţie alergică şi , uneori, este numită eczemă atopică. Ea este însoţită de febră ridicată şi astm. Apariţia sau înrăutăţirea eczemei poate fi determinată de următoarele:

o schimbare a umidităţii sau a temperaturii normale;
alergii (la praf, păr de animale, mucegai, etc.);
iritanţi chimici cum ar fi alcool, pesticide, parfum, săpun, detergenţi, produse de curăţat sau de corp;
iritanţi fizici cum ar fi haine aspre sau metale ca nichel;
stres;
infecţii.
Orice din această listă poate provoca apariţia eczemei. Dacă apare datorită unui iritant care atinge pielea, eczema mai poartă denumirea de dermatită alergică de contact. Contactul direct cu substanţe deranjante, fie că este săpun, detergent, curăţător, parfum sau orice altceva poate provoca apariţia eczemei. Aceste substanţe provoacă o reacţie foarte rapidă, şi pot conduce la sensibilizarea corpului faţă de umiditate şi schimbări ale temperaturii.

Dacă observi că urechile tale devin roşii şi simţi mâncărime când îţi pui noii cercei, această arată prezenţa dermatitei de contact, apărută prin contactul pielii cu un iritant. În această categorie este inclusă şi iederea otrăvitoare, dar şi iritanţii cosmetici şi alergiile la cauciuc sau latex.

Eczema infantilă afectează copii mai mici de 1 an, şi poate fi găsită, de obicei, pe scalp şi în zona scutecului datorită chimicalelor, creme sau alţi iritanţi.

Dermatita de stază este o formă a eczemei care afectează pcioarele. Această formă de dermatită apare în rândul persoanelor cu insuficienţă circulatorie periferică (varice hidrostatice, arterite, insuficienţă cardiacă, renală, ciroză hepatică, diabet zaharat). Insficienţa circulatorie determină edem local, adică are loc o acumulare de lichid în ţesuturile subcutanate.

Dermatita de contact poate fi de două feluri:
– dermatită alergică de contact;
– dermatită de contact direct iritativă.
Dermatită de contact direct iritativă apare după expunerea la alcalină, acid, sau chimicale găsite în detergenţi sau produse de corp care îţi iritează pielea. Această formă de dermatită poate deveni cronică dacă apare frecvent. Persoanele care sunt predispuse la această formă de eczemă sunt cele care lucrează în domeniul chimic.

Este o mare diferenţă între cele două. Expunerea la dermatita alergică de contact trebuie să apară de mai multe ori pentru a provoca apariţia eczemei, în timp ce la dermatită de contact direct iritativă este necesară o singură apariţie pentru a provoca această reacţie.

Reacţiile chimice din corp pot cauza, de asemenea, eczema. Exemple de astfel de tipuri includ:

dermatita seboreică – este o formă de dermatită care prezintă leziuni tegumetare eritematoase sau de culoare gălbuie, care sunt localizate la nivelul pielii bogate în glande sebacee (scalpul, pielea regiunii genitale, axila, regiunea submamara sau pielea feţei);
dermatita numulară – este o formă de dermatită care prezintă leziuni sub foma unor placarde eritematoase (de mărimea unor monede mici), localizate la nivelul membrelor superioare, mâinilor, membrelor inferioare şi torsului. Este mai frecventă în rândul barbaţilor cu vârste cuprinse între 55 si 65 de ani.
dermatita atopică;
dermatita de stază.
Simptomele eczemei variază. Simptomele tipice pot cuprinde:

porţiuni de piele roşii şi inflamate;

mâncărimi pe suprafeţele afectate;

în unele cazuri pielea devine foarte sensibilă şi sângerează. Leziunile produse prin scărpinat, deseori, se pot infecta agravând şi mai mult starea bolnavului.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *